Prova-På Hemstädning

Det finns en rad olika städföretag i Stockholm och det är inte helt lätt att veta vilket företag som ska väljas till hemstädningen. Som nämnts på denna webbplats startsida kan man bland annat se på pris, avtal, uppsägningstid och abonnemangstid för att avgöra vilka som ska väljas. Men i slutänden är det i alla fall kvalitén som väger tyngst. Varför inte utnyttja städföretagens erbjudanden om provstädning? Detta är ett sätt att testa sig fram till ett betydligt bättre pris än ordinariepris.

Vad är ”Prova-På” Hemstädning?

I konkurrensen om kunderna erbjuder ett flertal städföretag i Stockholm något de kallar för ”Prova-På”. Det kan se ut på något olika vis men handlar i grunden om att kunderna får billigare städning den första gången eller första månaden. Det som skiljer de olika erbjudandena åt är:

Vad gäller rabatten? – Var noga med att kontrollera vad rabatten egentligen gäller. Detta för att kunna utnyttja erbjudandet fullt ut. Ett exempel är Strykfritt som erbjuder Prova-På Hemstädning för 95kr timmen första gången tjänsten erbjuds. Detta alltså oavsett hur stort man bor. Eftersom det ordinarie priset är 145kr är det en rejäl rabatt. Ett annat företag som har denna tjänst är HjälpHemma.se.

Den som anlitar Hjälphemma ska därmed passa på att städa mycket under provmånaden då priset blir betydligt lägre under denna tid.

Krävs uppsägning? – Alla städföretag skriver tydligt att man inte binder upp sig för något. Det är sant. Men lika sant är att vissa har regeln att man ”måste säga till om man inte vill fortsätta”. Det handlar alltså inte om någon bindningstid i den meningen att man inte kan säga upp abonnemanget. Däremot fortlöper det direkt efter att provstädningen genomförts. Fråga alltid städföretaget vad som gäller så att uppsägning kan ske i god tid!

Vill du ha samma städpersonal? Vid en provstädning på hemstädning kommer det självklart ut städpersonal som genomför städningen. Många tycker det är viktigt att personkemin fungerar bra med den städpersonal som kommer. Det är trots allt de som kommer att vara i hemmet. Det är därför en fördel att man redan från början tänker igenom vilken dag och tid man vill ha städning och beställa provstädningen just denna tid. Detta ökar chansen att man får samma städpersonal om man skulle bestämma sig för att detta företag ska få genomföra tjänsten i framtiden.

Vad kostar det? – Med ett pris per timme är det inte helt enkelt att veta vad det kommer att kosta. Även om det är billigare under provperioden. Gå in på städföretagens hemsida. De allra flesta har omräknare där man kan fylla i sin boendeyta. Direkt visas då hur många timmars städning som beräknas och hur mycket det därmed kommer att kosta. Att anlita städföretag som tar timbetalt men inte kan säga hur många timmar det kommer att ta är en chansning. Det kan bli billigt – eller dyrt.

Men är det värt det?

Det kan vara lockande att testa på detta sätt. Men man bör tänka mer långsiktigt. Det finns företag som erbjuder provstädning för 95kr. Ett av dessa har sedan fast pris på 145kr timmen. Om man provstädar och städningen tar fyra timmar spar man alltså 200kr. Det är inte mer.

Ett företag som inte har provstädning men däremot ett lägre timpris är Freshhome. De erbjuder ”billig hemstädning” – som bäst 129kr timmen. Det är alltså en skillnad på 16kr timmen. Det räcker därmed att detta företag anlitas 12,5 timme för att det ska bli jämt upp i kostnaden. Om varje hemstädning tar fyra timmar är det alltså drygt tre tillfällen. Sedan går man plus på att ta det billigare alternativet. Så prova på är bra – men tänk långsiktigt.